Yüzme Havuzlarında Genel Çalışma Prensipleri
Bir yüzme havuzu içerisinde yer alan su filtre edilerek sürekli kullanılması prensibi ile çalışır. Filtreleme işlemleri filtrasyon pompası tarafından yapılır. Bunun için de filtrasyon pompası, havuzun farklı bölgelerinden aldığı suyu içerisinde kuvars kumunun bulunduğu filtreden geçirerek işlem yapar. Bu işlemler genel olarak dip emiş mazgalında istenmeyen maddelerin tutulmasıyla başlamaktadır. Daha sonra filtrasyon pompası filtre sepeti tarafından iri partiküller tutulur. Ardından filtre, ince partikülleri tutar. Sürecin sonunda ise dezenfeksiyon için farklı kimyasallar kullanılır. Bir yüzme havuzunda gerçekleştirilecek filtrasyon sisteminin en çok dört buçuk saatte süreci tamamlayacak kapasiteye de sahip olması istenir.
Yüzme Havuzu İşletmeye Alındıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekli Hususlar
Bir yüzme havuzunun makine dairesi havuzun sağlıklı çalışması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle de makine dairesi sıklıkla kontrol edilmelidir. Makine dairesinde yer alan ekipmanlar nemden korunmalı ve havalandırılmalıdır. Bu işlemler havalandırma aspiratörü yardımıyla yapılabilir. Makine dairesi içerisinde birikebilecek suyun atılması için ise rögar drenaj pompası yer almalıdır. Ayrıca yüzme suyunun sağlık açısından olumlu olup olmadığı da oldukça önemlidir. Bunu kontrol etmek için ise otomatik dezenfeksiyon sistemleri kurulabilir.
Bu sistemler kurulduğu zaman çalışması ve kalibrasyon ayarı yetkili servislerce yapılmalı ve kullanıcılar tarafından müdahale edilmemelidir. Yüzme havuzlarında filtrasyon sisteminin verimli bir şekilde çalışabilmesi için çalışma zamanına dikkat edilmelidir. Filtrasyon sistemi çalışması manuel olarak ya da otomatik olarak gerçekleştirilebilir. Ancak hangi sistemi kullanırsanız kullanın makine dairesi günlük olarak kontrolden geçmelidir.
Yüzme Havuzunun Günlük Çalıştırılması ve Bakımı
Bir yüzme havuzu günlük olarak çalıştırılmalı ve bakımları yapılmalıdır. Bunun için ise şu adımları uygulamak gereklidir:
- Yüzme havuzunda yer alan tüm ekipmanların iyi bir şekilde çalıştığı kontrol edilmelidir.
- Havuz suyu içerisinde yer alan kimyasalların değerleri ve dezenfeksiyon koşulları ölçülerek ortaya çıkarılmalıdır.
- Filtrasyon sistemi için oldukça önemli olan manometre basıncı sıklıkla kontrol edilmelidir.
- Filtrasyon sistemi servisiniz tarafından önerilen saat dilimleri kadar çalıştırılmalıdır.
- Otomatik dezenfeksiyon sistemleri kullanılıyorsa sıvıların yeterli olup olmadığı kontrol edilmeli ve dozaj pompalarında hava varsa alınmalıdır.
Yüzme Havuzunun Haftalık Çalıştırılması Ve Bakımı
Bir yüzme havuzu günlük olarak bakımdan geçtiği gibi haftalık olarak da farklı bakım önerilerine ihtiyaç duyar. Bir yüzme havuzunda haftalık olarak şu önerilere dikkat edilmelidir:
- Haftalık olarak filtrasyon sepetinin kontrol edilmesi gerekir.
- Denge tankı çekvalfinin pislenebileceği dikkate alınarak kontrolü sağlanmalıdır.
- Denge tankı içerisine suyun döküldüğü bölgede herhangi bir tıkanıklığın oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir.
- Yüzme havuzuna yosun önleyici ve çöktürücü kimyasallar haftalık olarak uygulanmalıdır.
- Yüzme havuzunun süpürge işlemleri yapılmalıdır. Bu işlem havuzun kirlenme durumuna göre haftalık birkaç kez yapılabilmektedir.
- Havuz için otomatik dezenfeksiyon sistemleri bulunuyorsa panelde yer alan değerler ile test kiti uygulanarak oluşan değerler karşılaştırılmalıdır.
Yüzme Havuzunun Aylık Çalıştırılması Ve Bakımı
Yüzme havuzları günlük ve haftalık olarak kontrol edilir. Ancak aylık olarak yapılması gereken pek çok farklı işlemle söz konusudur. Bu işlemler arasında şunlar yer almaktadır:
- Filtrede bulunan kuvars kumunun kontrolü sağlanmalıdır. Özellikle de ters yıkama yapıldıktan sonra kumda eksilme yaşanabileceği için kontrol aksatılmamalıdır.
- Havuzda şoklama işlemi yapılmalı ve filtrasyon sistemleri 48 bar saat boyunca çalışmalıdır.
- Havuz suyundaki kireç seviyesi kontrol edilerek gerekiyorsa kireç önleyici kimyasallar uygulanmalıdır.
- Havuzda bulunan otomatik dezenfeksiyon sistemlerinin kalibrasyonları ve gerekli olan ayarları servislerce yapılmalıdır.
Yüzme Havuzunun Sezonluk Çalıştırılması Ve Bakımı
Yüzme havuzlarında sezonluk olarak farklı işlemler yapılır. Bu işlemler genel olarak iki farklı kategoriye ayrılır:
1) Yüzme havuzunun boşaltılması ve kapatılması;
- Bu işlem için makine dairesi içerisinde yer alan tüm elektrikli ekipmanlar sökülmelidir.
- Makine dairesi içerisinde yer alan otomasyon panosunun özel kontak spreyi kullanılarak bakımı gerçekleştirilmelidir.
- Havuzun boşaltılması havuz lambalarının üst seviyesine gelinceye kadar yapılmalıdır.
- Havuzda bulunan denge tankının tamamı ile boşaltılmış olması gerekir. Özellikle de yağmur suları birikeceğinden bu işlem aksatılmamalıdır.
- Havuzda yer alan aydınlatma sistemleri kontrol edilmelidir.
- Sezon başlangıçlarında havuz pompalarında yer alan rulmanların ve keçelerin bakımları yapılmalıdır.
2) Kış Bakımının Yapılması ve Yüzme Havuzunun Dolu Kalması Durumu;
- Bu durumda havuzun şoklaması yapılarak kış mevsimi için özel ilaç ve kimyasallar uygulanır.
- Havuzun dolu kalması boş kalmasına göre daha sağlıklıdır.
- Filtrasyon sisteminin haftalık olarak iki gün ve dörder saat olarak çalışması yeterlidir.
- Havuzda 10-15 günde bir kontrol sağlanarak erimiş olan klor tabletlerinin yenisi atılmalıdır.
- Havuzda süpürge işlemi yapılması sonrası ters yıkama ve duralama işlemleri de yapılmalıdır.
- Makine dairesi içerisinde yer alan tüm araç ve ekipmanlar haftalık kontrolden geçmelidir.
Not: Yüzme havuzlarında kış sezonunda kışlama ilaçları tatbik edilir. Bu sayede havuz kimyasalları kullanılmaz ve filtrasyon sistemi haftalık olarak yalnızca 8 saat çalışır. Bu durum da ekonomik olarak tasarruf edilmesini sağlar.
Yüzme Havuzu Bakımı Püf Noktaları
- Yüzme havuzları tam doluyken denge depoları yarı dolu bir durumdadır. Ama bu iki havuz birbirine mekanik bir şekilde bağlantılıdır. Pompa kapatıldığı durumda yüzme havuzunda yer alan suyun denge deposuna gitmemesi için çekvalf parçası önemli bir işlev görür. Yaylı bir yapıdaki çekvalf parçasına zaman içerisinde bazı küçük parçalar sıkışabilir. Bu nedenle de titrasyon pompası kapatıldığında havuz suyu eksilmesi yaşanıyorsa denge deposu kontrol edilmelidir. Denge deposunda da hızla bir su dolması varsa sistemde yer alan tüm vanalar kapalı konuma alınmalı ve çekvalf temizlenmelidir. Çek valf söküldükten sonra aynı şekilde takılmalıdır.
- Yüzme havuzlarında otomatik dezenfeksiyon sistemi varsa bu sisteme bağlanan sıvı kimyasal bidonlarının tam bitmeden değişmesi gerekir. Bu sayede yüzme havuzunun kimyasal bileşen ihtiyacı tam bir şekilde karşılanmış olur.
- Eğer bazı kimyasallar elle atılacaksa bu işlemin gece yapılması gerekir. Çünkü gündüz vakti yüzenler olacağı için yüksek düzeyde kimyasala maruz kalmaları ve güneş ışınlarından etkilenmeleri engellenmiş olacaktır.
- Yüzme havuzuna elle eklenecek kimyasalların ılık su ile birlikte bir kovada çözelti oluşturmaları sağlanmalıdır. Bu sayede kimyasal maddeler havuz suyu içerisine daha hızlı bir şekilde karışmış olur.
- Eğer yüzme havuzunda yosunlaşma başlamışsa toz klor serpilebilir. Daha sonrasında da 20-30 dakika aralığında fırça yapılırsa yosunlar kolay bir şekilde çıkarılabilir.
- Filtrede yer alan nanometrede basınç değerinin yükselmesi beklenmeden ters yıkama ve durulama işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemler sayesinde daha nitelikli filtrasyon sağlanmış olur ve filtredeki kuvars kumunun taşlaşması engellenir.
- Kış sezonu içerisinde kullanılmayan havuzların suları boşaltılırken fırçalama işlevi yapılması temizlik açısından oldukça gereklidir.
- Eğer yüzme havuzu kış sezonunda kullanılmayacaksa ve boşaltılmayacaksa süpürge işlemi sırasında altı yollu vananın boşaltma konumuna alınması gerekir. Bu sayede kış mevsimi boyunca oluşacak olan pisliklerin filtreden geçmeden havuzdan atılması sağlanmış olur.
- Havuz suyunun pH değeri uygun değerlerde olmalıdır. Uygun değerler 7 ile 7.4 aralığında değişmektedir. Uygun olmayan pH değeri kimyasalların işlevini yerine getirmesini engeller.
- Havuz suyunun boşaltılması sırasında filtrasyon pompasında girdabın oluşmasının ve hava emişinin engellenmesi gerekir. Bu sayede suyun boşaltılması kolay bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.
- Havuzda bulunan rögar drenaj pompasının sürekli bakımı yapılmalıdır. Bu pompa yardımıyla makine dairesine gelebilecek suların uzaklaştırılması sağlandığında filtrasyon sisteminin sağlıklı kalmasını sağlar.
- Filtrasyon pompası susuz bir şekilde çalıştırılmamalıdır. Bunun için de havuz ilk kez devreye alındığında ön filtre kapağının açılması ve pompaya su doldurulması yararlı olacaktır.
- Süpürge işlemi yapılmadan önce hortum içine su doldurulmalı ve bu şekilde vakum Nozuluna bağlanmalıdır. Bu işlemin yapılma nedeni süpürge hortumunun içerisinde hava olması ve filtrasyon pompasının susuz çalıştırılmaması gerekmesidir. Bu işlemi yapmanın en basit şekli, hortumu süpürgeye taktıktan sonra hortumu havuzun dibine yavaş bir şekilde bırakmaktır. Vakum Nozuluna bağlantısı yapılacak hortumun su ile dolduğu kontrol edildikten sonra işleme başlanmalıdır.
- Filtrasyon sistemine bazı durumlarda hava girebilir. Bu durumda manometrenin üzerinde bulunduğu TE parçasındaki musluk az bir oranda açılarak hava alınabilir.
- Havuzda yer alan aydınlatma lambaları su bulunduğu zaman yanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle boş durumdayken lambalar söndürülmelidir. Bu kurala uyulmadığında havuz lambalarının zarar görme ihtimali yüksektir.