Skip links

Havuz Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

YÜZME HAVUZU & SAUNA & SPA & WELLNESS

Bize Hemen Ulaşın

+90 (232) 238 43 33

Filtrasyon sistemi devreye alınmış ve havuz aktif bir şekilde çalışıyor olabilir. Ayrıca havuzda bulunan tozlar ve tortular filtreleniyor olabilir. Ancak bazı durumlarda temizlik için farklı etkenlere dikkat etmek gerekir. Bazen gözle görülemeyecek ancak oldukça tehlikeli olabilecek kirlilikler söz konusu olabilir. Bu durumda temizliğe ve dezenfeksiyona yüksek düzeyde dikkat etmek gerekir. Dış etkenlerden ya da havuzu kullananlardan kaynaklanan kirlilikler dezenfekte edilmediğinde sağlıksız koşullar oluşabilir. Bu bölüm içerisinde kirliliğin kaynaklarından ve dezenfekte işleminin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.

Havuz Suyu Neden Kirlenir?

Yüzme havuzları içerisinde suyun kirliliği oluşabilecek olağan bir durumdur. Ancak bu durumun farklı kaynakları söz konusu olabilir. Bu kaynaklarda şu şekildedir:

  1. Fiziksel Kirlilik: Fiziksel kirliliğe örnek olarak hava yoluyla suya ulaşan maddeler verilebilir. Ayrıca çevredeki otların, yaprakların ve tozların havuza dolması da önemli bir kaynaktır. Havuzda oluşan fiziksel kirliliklerin temizlenmesi için filtrasyon sistemleri kurulmaktadır.
  2.  Biyolojik Kirlilik: Bu kirlilik genel anlamda havuzun kullanılması sonucu oluşur. Biyolojik kirliliğe örnek olarak ter, mukus, üre, tükürük, yağlar, saç, kum ve dışkı gibi maddeler verilebilir. Ayrıca çevrede serbest bir şekilde dolaşan hayvanlar da biyolojik kirliliğe neden olur. Ancak doğru bir şekilde uygulanan Dezenfeksiyon yöntemleri sayesinde Bu kirlilikler tamamen önlenebilir. Pekcan havuz nitelikli dezenfeksiyon yöntemleri ile profesyonel bir çözüm sunmaktadır.

 Not: İnsanlardan kaynaklanabilecek kirliliklerin önüne geçmek için yüzme havuzuna girmeden önce duş almak gerekir. Ayrıca toplu bir şekilde kullanılan havuzlar için giriş tek bir noktadan olmalıdır. Ayak dezenfeksiyonu sağlayan havuzdan geçilerek giriş olmalıdır. Ayak için de enfeksiyon havuzunun günlük olarak değiştirilmesi ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması gereklidir.

Havuz Dezenfeksiyonu Nedir ve Neden Önemlidir?

Dezenfeksiyon işlemi kirlilik oluşturan ve sağlığa zarar verebilecek maddelerin uzaklaştırılmasıdır. Özellikle yüzme havuzlarına mikroplar ve bakteriler hızlı bir şekilde gelir. Ancak doğru şekilde uygulanan dezenfeksiyon yöntemleri sayesinde kolaylıkla uzaklaştırılabilirler. Etkili dezenfeksiyon için en uygun kimyasal maddeler tercih edilir. Yüksek düzeyde uygulanacak olan dezenfeksiyon işlemi için daha yoğun hale getirilmiş kimyasal maddeler uzun bir zaman uygulanır. Sizin enfeksiyon işleminin gerçekleştirilmesini sağlayan maddeler dezenfektan olarak adlandırılır. Ayrıca yüzme havuzlarındaki suyun otomatik olarak kontrol edilmesini ve ölçülmesini sağlayan sistemlere Yüzme Havuzu Dezenfeksiyonu Sistemleri adı verilir. Bu sistemler sayesinde dezenfeksiyon işlemleri daha güvenilir ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Bu sistemler günümüz teknolojik olanakları ile sürekli gelişen bir seyirdedir. Pekcan Havuz dünya genelinde niteliği kabul edilmiş dezenfeksiyon ürünlerini uygular ve tüm sistemlerin profesyonel bir şekilde montajlarını gerçekleştirir.

Şok Klorlama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şok klorlama işlemi farklı nedenlerle uygulanır. Özellikle havuz suyunun ilk kez doldurulması sırasında ya da havuz suyu miktarı büyük ölçüde değiştiği zaman klorlama yapılır. Şok klorlama işlemini sezon süresince tüm havuzlarda ayda en az bir kez yapılmalıdır. Ayrıca bu işlemin klor oranının 0.2 ppm seviyesinin üstüne çıktığında ve siyanürik asit oranının 100 ppm üstüne çıktığı durumlarda uygulanması gerekir. Bu durumlarda klorlama uygulamasının yoğun bir şekilde yapılması gerekir. Ayrıca bu uygulamanın ayda bir kez yapılması oldukça gereklidir.

Klor ile dezenfeksiyonun işlevini tam olarak yerine getirebilmesi için pH değeri 7 olmalıdır. Bu değer için öncelikli olarak ölçüm yapılır. Sonrasında 100 metreküp yüzme havuzu suyu için %56 toz klor uygulaması yapılır. Bunun için de genel olarak 1-1.5 kilogram arasında toz klor yeterli olacaktır. Klor uygulaması ardından yosun önleyici ve çöktürücü kimyasal maddeler normal seviyesinden iki kat daha fazla düzeyde uygulanır. Bu işlemler yapıldıktan sonra havuz 48 saatlik süre için yüzmeye kapatılır. Bu sürede filtrasyon sisteminin iyi bir şekilde çalışması da sağlanmaktadır. Bu işlemin sona ermesinin ardından ölçümler yapılarak normal değerler elde edildiğinde kullanıma açılmaktadır.

Dezenfeksiyon Çeşitleri ve Sistemleri

A) Test Kiti Kullanımı ile Ölçülerek El İle İlaçlama;

Bu yöntem yüzme havuzlarında pH ve klor düzeyini normal seviyede tutmak için yapılır. Bu yöntem el ile ölçülerek yapılmaktadır. Çıkan sonuca göre hesaplar yapılır ve kimyasallar bu şekilde uygulanır. Ancak hesaplamaların doğru olması için doğru oranlar kullanılmalıdır.

PH Nedir:  pH değeri bir çözelti için asitlik ve bazlık derecesini gösterir. Yüzme havuzları açısından bakılırsa 7.0 değeri nötr olarak görülür. Bu değerin üzerindeki ph değerleri alkalik, altındaki değerler ise asidik olarak adlandırılır.

Test Kiti Kullanımı:  Test kitinin uygulanması için sıvılı ya da haplı tespiti tercih edilebilir. Bu testin kullanılması için havuzun üzerinden en az 30 cm aşağıdan şu örneği alınması gerekir. Tespitinin özelliğine göre değişmekle birlikte sıvı test kitlerinde 4dh damlası ve 4 klor damlası kullanılır. Haplı test kiti için ise 1 adet pH ve klor hapı tercih edilir. Test içinde oluşan renkler su örneği renkleri karşılaştırılır. Karşılaştırma sonrasında havuza gerekli kimyasallar el ile eklenir. Yapılan pH hesaplamasına göre;

PH Hesaplanması:
pH değeri sürekli olarak yükselir. Özellikle de pH düşürücü maddeler kullanılmadığı zaman bu değer daima yükselecektir. İdeal olan pH değerinin 7.0 ile 7.4 aralığında olduğu ifade edilir. Yüzme havuzlarının pH değerinin 7.0 değerine getirilmesi gerektiği için 0.2 düzeyinde pH düşüklüğü oluşmasında 100 metreküp havuz suyu içerisine 1.5 kilogram toz haldeki pH düşürücü eritilir. Bu çözelti denge deposuna veya yüzme havuzu içerisine ilave edilir.

Örnek: pH ölçümü yapılması sonrasında pH 7.6 olarak belirlendi. Ne kadar pH düşürücünün kullanılması gerekmektedir?
Çözüm:  Çıkan Sonuç 7,6 –Olması Gerekli düzey 7,0 = 0,6 aradaki pH farkı
Metreküp havuz suyunda 0.2 değerinde pH düşük düşürmek için bir buçuk kilogram pH düşürücü kullanılabileceğine göre 0,6/0,2=( 3 ) farkını 1,5kg çarpmak gerekir. 3×1,5= 4,5 pH düşürücü kullanılmalıdır.

100 metreküp havuz suyu için gerekli olabilecek pH düşürücü sonuçları şu şekilde ifade edilebilir;
Ph: 6,5 Altında Bir Değer Olursa Havuza Taze Su Alınarak Ph Seviyesini Nötr Yakın Değerlere Getirilmek Gerekir

Ph: 7,2 Çıkarsa Atılması Gereken 1,5 Kg
Ph: 7,4 Çıkarsa Atılması Gereken 3 Kg
Ph: 7,6 Çıkarsa Atılması Gereken 4,5 Kg
Ph: 7,8 Çıkarsa Atılması Gereken 6 Kg

KLOR Hesaplanması:
Yüzme havuzları için ideal olan serbest klor seviyesi 1-3ppm arasında yer alır. Test kiti sonuçlarında klor bölümü genel olarak sarı ve kırmızı renklerle ifade edilir. Ancak ideal olan klor değerleri test kiti üzerinde bulunmaktadır. Ölçüm sonuçları doğrultusunda 100 metreküp havuz suyuna 1 ppm color seviyesi artırmak için 200-250 gram aralığında ve %56 oranında toz klorun kullanılması gerekir

100 metreküp bir havuzda yapılacak basit bir hesaplama ile ortaya çıkan klor oranları şu şekildedir:

Klor 0,5ppm Çıkarsa Atılması Gereken 400gr
Klor 1ppm Çıkarsa Atılması Gereken 200gr
Klor 2ppm Çıkarsa Atılması Gereken 100gr
Klor 3ppm Çıkarsa Atılması Gerekmez

Eğer ki klor seviyesi 3.5 ppm üzerinde ise klor eklemesi yapılmaz. Bunun yerine su eklenerek ideal değerlere gelmesi sağlanır.

Dikkat edilmesi gerekli hususlar;

1- Öncelikli olarak pH değeri değerlendirilir ve kontrol edilir. Çünkü pH seviyesi yüksek olan bir soda klor dezenfektan görevi göremez. Bu nedenle de pH değerlerini ideal bir seviyeye getirmek oldukça önemlidir. pH değerinin ideal seviyeye getirilmesinde gerekli ekipmanlar kullanılmalı ve insan cildi korunmalıdır. Bu işlemler sırasında cilt ve göz teması engellenmelidir. 7.0 değerinin altında olan bir su asidik, üzerinde olan bir su ise bazik özelliktedir. Bu nedenle de bu değerlerin farklı etkileri olacaktır. Özellikle el ile ilaçlama yapılacağında pH değerinin nötr olmasına dikkat edilmelidir. Düşük düzeyde olan pH havuz dersleri üzerinde yumuşama etkisi yaratır. Yüksek pH değerleri ise klor maddesinin dezenfeksiyonunu engeller. Klor görevini yerine getiremeyeceği için bakteri ve mikrop oluşumunun önüne geçilemez. pH dengesini iyi bir şekilde sağlamak için Alkalinite değeri 80-120 ppm aralığında olmalıdır. Alkalenite bu düzeye ulaşıncaya kadar pH düşürücü maddeler uygulanabilir. Ayrıca bu değerin görülmesi için havuzun doldurulması öncesinde ölçtürmek yararlı olacaktır.

2- Klor uygulamasının her gün aynı şekilde yapılmasından ziyade ölçüm sonuçlarına göre yapılması daha doğru olacaktır. Klor uçucu maddeler arasında yer alır. Bu nedenle de elle yapılan ilaçlamalar sonrasında ölçüm sırasında düşük çıkması olasıdır. Ayrıca klorun uygulanması için akşam vaktini tercih edebilirsiniz. Bu sayede güneş ışınlarından kaynaklanan kayıpların da önüne geçmiş olursunuz. Yüzme havuzlarında 0.7 seviyesinden düşük klor oranında yosunların üremeye başlaması doğaldır. Böyle bir ortamda sağlıksız havuz koşulları meydana gelir. Ayrıca 2.5 ile 3 ppm seviyesinden yüksek olan yüzme havuzlarında da farklı olumsuzluklar meydana gelebilir. Özellikle de ciltte kızarıklıklar, gözlerin yanması ya da kıyafetlerin soluk hale gelmesi gibi durumlar oluşabilir.

Bunlarla birlikte bu kimyasalların karıştırılmaması da gerekir. Eğer ki bu maddeler karıştırılırsa o ortamdan hızlı bir şekilde uzaklaşılmalı ve su ile müdahale yapılmaya çalışılmalıdır. Ayrıca maske takmak ve eldiven kullanmak da oldukça önemlidir.

B) Otomatik Klor ve pH Düşürücü Panel Sistemleri

Bu sistem filtrasyon üzerine kurulur. Bu otomatik sistem sayesinde yüzme havuzu işlev gördüğü sürece havuz suyu sürekli olarak test edilir. Bu sayede havuz suyunun pH ve klor seviyeleri en ideal seviyelerde tutulmuş olur. Ayrıca dijital ekrandan yararlanarak havuz suyunda bulunan kimyasal maddelerin oranları canlı bir şekilde görülebilir. Bu sistem doğru bir şekilde montajlandığı ve kalibre edildiği zaman sağlıklı bir ortam meydana getirir. Bu sistemde yer alan pH dozaj pompası ile klor dozaj pompası oldukça işlevsel bir şekilde görevlerini yerine getirir. Cihazlara bağlanarak kullanılabilen sıvı PH düşürücü maddeler ve sıvı klor bidonlardan klor maddesi emilerek havuzun ihtiyacı kadar karışma eklenir. Bu işlemler sayesinde havuz suyunda oluşabilecek bakteriler ve diğer zararlılara karşı dezenfeksiyon sağlanmış olacaktır. Bu sistem insanların hataların nedeniyle oluşan yanlış ilaçlamaları ve problemleri önler. Bütün havuz sistemleri için bu sistem daha sonradan montaj edilebilir. Bu sistemin kullanımı oldukça kolay ve basit olduğu için tercih edebilirsiniz. Pekcan havuz bu sistemlerin montajını profesyonel bir şekilde sunmaktadır. Bu hizmetleri sunarken çözüm ortağınız olmaktan gurur duyuyoruz. Detaylı bilgiye erişmek için 0232 238 4 333

C) Ozonlu + Otomatik Klor ve pH Düşürücü Panel Sistemleri

Ozon aktif oksijen olarak ifade edilebilir. Genel olarak ozonun oluşumu güneşten gelen ultraviyole ışınları ile Yıldırım sonucunda ortaya çıkan elektrik akımı ile oluşur. Ozon dünya etrafında koruyucu Kalkan olarak da bulunur. Bu yapı öldürücü özellikteki ve güneşin radyasyon etkilerine karşı canlıları koruma altına almaktadır. Ozon maddesi kimyasal bir dezenfeksiyon maddesi değildir. Ozon üretimi soluduğumuz havadan veya saf oksijenden elde edilir. Oksijen ozonun ham maddesidir. Aynı zamanda da doğal yapıdaki tek dezenfektan olarak ifade edilebilir. Suyun dezenfeksiyonu için etkili olan ve kalıntı bırakmayan ozon üzme havuzları içinde önemli bir dezenfektan olarak kullanılabilir. Ozon kimyasalların neden olabileceği zararlı etkilere sahip olmadığı için klordan neredeyse 3000 kat kadar daha etkili denilebilir. Oldukça güçlü yapısı nedeniyle havuzun içerisinde bulunan mikroorganizmaları kısa bir zamanda öldürür. Günümüz koşullarında başarılı dezenfeksiyonun büyük bir bölümünü ozonlu dezenfektanlar sağlar.

Bu sistemde filtrasyon için ozon gazı üretimi yapacak bir jeneratör monte edilir. Aynı zamanda ozon gazını emiymiş havuz suyu içerisine hızlı bir şekilde karışımını sağlayacak ozon pompası da yer alır. Ayrıca pH dengesinin sağlanabilmesi ve takviye edilebilmesi için otomatik sistemlere yer verilir. Bu sayede özellikle pH ve klor dengesi iyi bir şekilde sağlanmış olur. Filtrasyon çalıştığı zaman bu sistem de işlevini yerine getirmeye başlar. Bu sistem şu anda bulunan pek çok havuz sistemine elektriksel ve mekaniksel işlemleri yapılarak kurulabilir. Kullanımı oldukça kolay ve hızlıdır. Pekcan havuz olarak Bu sistemin montajını profesyonel bir şekilde yürütmekteyiz. Bu sistemle ilgili gerekli bilgilere ulaşabilmek için 0232 238 4 333 iletişim numarasını kullanabilirsiniz.

D) Doğal Klor( Tuzlu su Havuzu) ve pH Düşürücü Panel Sistemleri

Bu sistemde havuz suyu içerisine özel olarak yıkanmış ve kalibre edilmiş doğal tuzlar iyonize edilerek eklenir. Bu sistemde tuzlar doğal olarak klora dönüşür. Bu sistem sayesinde sağlıklı bir ortam oluşur ve klor tüketimi oldukça ekonomik hale gelir. Yüzme havuzu içerisine farklı hesaplamalar yapılarak tuz atılabilir. Bu sayede yüzme havuzu hafif tuzlu su özelliğine kavuşabilir. Bu sistem yüzme havuzunun filtreleme sistemine entegre edilmektedir. Havuza eklenen tuzları klor jeneratörleri ayrıştırmaktadır. Bu jeneratörler tuzu klora dönüştürerek su içerisinde hemen çözülmesini sağlar. Üretilmiş olan klor bakterilerin, yosunları ve diğer mikroorganizmaların ortadan kaldırılması için kullanılır. Ancak klor etkisinin alınabilmesi için yüzme havuzunun pH değeri 7 düzeyinde olmalıdır. Bunun için de ph değerini sürekli olarak kontrol edecek otomatik panel sistemlerine ihtiyaç vardır. Bu sistemler diğer havuz sistemlerine daha sonradan monte edilebilir. Kullanımı ve montajı oldukça kolay olan sistemler arasında yer alır. Pekcan Havuz olarak bu sistemleri profesyonel bir şekilde monte etmekte ve gerekli ayarlamaları yapmaktayız. İşlemler hakkında daha detaylı bilgiler almak için 0232 238 4 333 numarasından bize ulaşabilirsiniz.

E) Bakır Gümüş İyonizasyonu ve pH Düşürücü Panel Sistemleri

Bu sistem havuz suyunun bakterilerden, virüslerden ve pek çok mikroorganizmadan temizlenmesi için kullanılır. Klorlama yöntemine alternatif olarak geliştirilmiştir. Özellikle geçmiş dönemlerden itibaren bakırın gümüşün ve altının mikroorganizma barındırmadığı ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle de bakır ve gümüş elektrotlarının bakteriler ve mikroplar üzerinde etkisi olacaktır. Bu sistemde bakır ve gümüş iyonları suya karışarak elektronik bir şekilde kontrol edilir. Bu sistem çalıştığı zaman içerisinde tüm sonuçların kontrol edilmesini sağlar. Bu sistem sayesinde sudan insanlara geçebilecek pek çok olumsuz faktörün önüne geçilmiş olur. Su yoluyla bulaşabilecek hastalıkların önüne geçer. Havuz suyunun pH değeri otomatik panel sistemi ile dengede tutulur. Bu sistem tüm yüzme havuzu sistemlerine entegre edilebilir. Pekcan Havuz olarak bu panel sistemlerinin profesyonel montajını ve ayarlamalarını yapmaktayız. Siz de bizimle 0232 238 4 333 numarasından iletişime geçebilirsiniz.