Havuz Kimyasalları ve Çeşitleri
Yosun önleyiciler:
Bu kimyasal madde klorla uyumlu bir şekilde çalışır. Özellikle de yüzme havuzunda yosunların oluşması üzerinde uzun süreli etki eder. Bu madde düzenli bir şekilde kullanılırsa yosun oluşumunun önüne geçer. Ayrıca havuzda klor etkisi azaldığı zaman su içerisindeki dengenin korunmasında etkili olur. Ayrıca bu madde havuz suyunu berrak hale getirir.
Çöktürücüler:
Çöktürücü kimyasallar filtrasyon sistemi ile filtrelenememiş küçük partiküllerin zemine çökmesine yardımcı olur. Özellikle farklı tortu ve atıkların topaklanmasını sağlar. Bu kimyasal maddenin havuz yüzeyi de denge tankı aracılığıyla eklenmesi doğru olacaktır. Ancak bu maddeyi kullanmadan havuz suyu pH değerinin kontrol edilmesi gerekir. Bu madde için uygun pH seviyesi 7.2 ile 7.6 aralığındadır.
Ph Düşürücüler (Toz):
Havuz suyu ph değerini düşürmek için bu maddeden yararlanılır. Ayrıca havuz suyundaki dezenfeksiyon etkisini güçlendirir. Bununla birlikte havuz yüzeyinde kireç lekelerinin oluşmasını engeller. Toz halde olduğu için kolay bir şekilde kullanılabilir. 100 metreküp bir havuz suyu için 0.2 düzeyinde pH’ı düşürmede 750 ile 1500 gram aralığında kullanımı uygundur.
Ph Düşürücüler (Sıvı):
Yüzme havuzlarında pH düşürmek için toz kimyasallar dışında sıvı kimyasallar da tercih edilir. Bu ürünler havuz suyu pH değeri ölçülerek kullanılmalıdır. Özellikle havuz suyunda alkalite düştüğünde diğer pH düşürücülere göre daha etkili olacaktır. Ayrıca bu ürünün kokusuz bir yapıda olması kullanıcılara oldukça rahatlık. Bu ürünü kullanırken alkalinite düzeyi 80 – 120 ppm arasında olan havuzlar için pH seviyesini 0.1 düzey düşürmede 2250 gram kullanmak gerekir. Otomatik panel sistemleri için sıvı pH düşürücüler tercih edilmektedir.
Toz Klor %56 (DICHLORE):
Bu madde havuz suyunun dezenfeksiyonunu sağlayan ve %56 oranında aktif klor bulunduran bir kimyasaldır. Stabilizatörlü ve granüllü bir kimyasal üründür. Bu maddenin aktif olabileceği pH aralığı 7.2 ile 7.6 arasında değişmektedir. Havuz suyunda bir ppm klor seviyesi elde etmek için 100 metreküp havuz suyuna 200 gram kullanılabilmektedir.
Toz Klor %90 (TRICHLORE ):
Bu madde içerisinde %90 oranında aktif klor bulunmaktadır. Bu madde stabilizatörlüğü ve yavaş erime özelliği olan granüllü bir kimyasaldır. Aktif pH aralığı 7.2 ile 7.6 aralığında değişir. Yüzme havuzlarında bir ppm klor seviyesi elde etmede 100 metreküp havuza 130 gram kullanmak gerekir. Bu kimyasal madde de geç çözülme özelliği bulunduğundan yosunlaşma oluşan yerlerde yüzeyden serpilmesi ile uygulanabilmektedir.
Sıvı Klor:
Klor seviyesi havuz sularında sabit olmadığı için değerlerin takip edilerek kullanılması doğru olacaktır. Sabit bir değeri olmadığından klor değeri sıklıkla kontrol altında tutulmalıdır. Bu ürünün etkisi farklı yöntemler sayesinde artırılmıştır. Bu kimyasal madde dozaj pompası ile kullanılabilir. Aynı zamanda bu ürün kapalı yapıdaki havuzlara en uygun türdür. Aynı zamanda stabilizatör içermediği için yüzme suyunda siyanürik asit sorunu da yaşatmaz. Bu ürün otomatik panel sistemleri içerisinde en uygun kullanılabilecek klor türleri arasındadır.
Tablet Klor %90:
Bu ürün halk suyunun dezenfeksiyonunda kullanılır. %90 oranında aktif klora sahiptir. Stabilizatör içeren ve yavaş bir şekilde eriyen 200 gram tablet formuna sahip kimyasal maddedir. 7.2 ile 7.6 pH aralığında aktif bir şekilde etkisini gösterebilir. 1.5 ppm color seviyesi elde etmede 100 metreküp havuz suyuna bir adet tablet klor atılabilir. Klorun tablet formu özellikle havuzların kış bakımı için daha çok tercih edilir.
Kireç Önleyici (İyon Tutucu):
Bu madde genel olarak havuz suyu için iyon tutucu işlev üstlenir. Havuz suyu aşırı kireçlendiğinde kirecin yüzeylere tutulmasının önüne geçer. Özellikle kirecin filtrede tutulmasını sağlamada iyi bir işlev üstlenir. Bu nedenle de kullanılması uygun olacaktır.
Havuz Kimyasallarında Dikkat Edilmesi Gerekli Hususlar
• Havuz kimyasalları kullanılırken birbiriyle karıştırılmasının önüne geçilmelidir.
• Bu kimyasallar karışım halinde kullanıldığında tehlikeli gazların açığa çıkmasına neden olurlar.
• Kimyasalların uygulanması sırasında ya da otomatik panellerde bidonlar değiştirilirken gerekli tüm önlemler alınmalıdır.
• Yüzme havuzu için kullanılacak olan kimyasallar güneş ışığından uzakta tutulmalıdır. Ayrıca ayrı ayrı depolanmaları da oldukça önemlidir.
• Maddelerle ilgili bilgisi olmayan kişilerin uygulamasına izin verilmemelidir.
• Bu maddelerle ilgili farklı uzmanlardan yardım isteyebilirsiniz.
Havuzlarda Olması Gereken İdeal Kimyasal Oranları
• Ph: Bu değer havuç suyunun asidik ya da bazik özelliklerinin ölçümsel değerini ifade eder.
• Serbest Klor: Klor ve türleri havuz suyuna uygulandığında OHCL haline dönüşerek dezenfekte sağlar. Bu sayede yüzme havuzu içerisinde yer alan mikroorganizmalara karşı savaşır.
• Bağlı Klor: Bu klor türü faydalı olmayan kimyasallar arasındadır. Genel olarak da insanlardan ve biyolojik kirlilikten dolayı oluşur. Bu madde kloraminlere dönüşerek suya bağlanmaktadır. Bu madde yoğun Klor kokusu oluşturabilir ve ciltte tahrişe neden olabilir. Ayrıca 0.2 ppm’den yüksek düzeyde olmamalıdır.
• Alkalinite: Bu değer yüzme havuzundaki pH seviyesinin değişikliğe karşı göstereceği potansiyel direnç seviyesini ifade eder. Yüksek alkaliniteye sahip sular için daha fazla pH kullanılması gerekir.
• Sertlik: Bu değer su içerisinde çözünmüş olan kalsiyum ve magnezyum miktarlarının ölçümünü içerir. Bir suyun yüksek sertlik seviyesinde olması kireçlenmeye neden olabilir.
• Siyanürik Asit: Bu madde klorun Güneş ışıklarına karşı korunması ve uzun süreye dayanıklılık göstermesi için tercih edilir. Siyanürik asit kullanılmadığında Klor değeri 0 olur. Ayrıca değerinin maksimum seviyesinden yüksek olmaması da gerekmektedir. Oluşacak yüksek değerler için yüzme havuzuna su eklenmesi gerekebilir.
Ph: 6,8 – 7,8
Serbest Klor: 1ppm – 3ppm
Bağlı Klor:0,2ppm Max
Toplam Alkalinite: 30ppm – 180ppm
Sertlik: 200ppm – 300ppm ( CaCO3)
Siyanürik Asit: 100ppm Max