Skip links

Sauna

YÜZME HAVUZU & SAUNA & SPA & WELLNESS

Bize Hemen Ulaşın

+90 (232) 238 43 33

Sauna Yapımı

İzmir merkezli olarak tüm Türkiye’ye hizmet veren Pekcan olarak otuz yıla yaklaşan sauna projelendirme ve sauna yapım deneyimine sahibiz. Onlarca senede, binlerce sauna yapım projesini başarıyla müşterilerimize teslim ettik. Sizde evinize, işletmenize bir sauna odası ve sauna merkezi yaptırma düşüncesindeyseniz Pekcan uzmanlarımız aklınızdaki sauna yapımı, sauna bakımı ve işletmesi hakkında tüm soruları ücretsiz olarak yanıtlayacaktır. Sitemizin bu bölümünde sauna ve sauna yapımı ile ilgili pek çok soruya cevap vermeye çalıştık. Yine en doğru ve kesin cevapları bizi arayarak öğrenebilirsiniz.

Sauna Hakkında

Sıcak mekânların vazgeçilmezlerinden biri de saunadır. Kökeni, 2000 yıldan beri bir hayat biçimi olan Finlandiya’dan dünyaya yayılan sauna, yüksek sıcaklık, düşük nem oranı ilkesine dayanan bir banyo türüdür.

Bugün bildiğimiz sauna, ısıtılmış kayalar ve dumanı dışarı atmak için bir baca ile ilk olarak 19. yüzyılın başlarında Finlandiya’da ortaya çıktı. Geleneksel olarak sauna, Finliler tarafından hem pratik hem de törensel amaçlar için kullanılıyordu, çünkü temizlik, şifa, doğum ve hatta iş yapmak için bir yer olarak kullanılıyordu. Sauna geleneği ve kültürü bugün Fin toplumunda hala derin bir şekilde kök salmıştır ve dünyada kişi başına en fazla saunaya sahip olan Finlandiya’da 3 milyondan fazla sauna olduğu tahmin edilmektedir. Binlerce yıllık bir kültürü taşıyan sauna, Fin halkı için kiliseden sonraki en kutsal mekândır. İlk halk saunası 1936 Berlin olimpiyatlarında Fin sporcuların tepkisi üzerine olimpiyat köyüne acil olarak inşa edilmiştir. Diğer ülkelerden gelen sporcuların ilk defa Berlin’de kullandıkları bu sauna, kültürün dünyaya yayılmasında önemli olmuştur.

Sağlık problemleri konusunda önemli ölçüde tedavi edici özelliği olan sauna banyosu toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasının yanında solunum yolu rahatsızlıkları, cilt sorunları gibi birçok rahatsızlıkta uygulanabilir. Saunada sıcaklık kullanıcının tercihine göre 60°C -130°C arasında değişebilmektedir. Önerilen kullanım süresi 10-15 dakikadır.

Saunanın Yararları Nelerdir?

Finlandiyalı bilim adamları, haftada bir kez saunada terlemenin Alzheimer hastalığının %65’ini önlediğini bulmuşlardır. Haftada 4 ila 6 kez sauna odasına giden kişilerde kalp krizi riski daha düşüktür. Ancak yüksek tansiyonu ve kalp rahatsızlığı olan kişiler saunada 15 dakikadan fazla kalmamalıdır. Mümkünse kişiler aç karnına saunaya girmemelidir. Sauna yapmak, kan dolaşımını uyararak vücudun sağlığını ve canlılığını artırır ve aerobik egzersize benzer şekilde kilo vermeye yardımcı olur.

Saunada geçirilen zaman çok iyi eşleştirilmelidir. Sauna çok sıcak bir ortam olduğu için insan sağlığı açısından hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Sauna sıcaklığı 70-80 derece arasında olduğu zaman baş damarlarını genişletir.

Sauna Türleri Nelerdir?

Saunalar kendi içlerinde kullanım özelliklerine göre farklılıklar gösterir:

• Klasik Fin Saunası: 

Klasik sauna ahşapları ile hazırlanan sıcaklığın 85°C – 95°C arasında değiştiği ve – 15 nem oranı ile çalışan banyolardır. Klasik Fin Saunası, terleme yolu ile gözeneklerin açılması ve cildin ölü hücrelerden arınması sağlanır. Böylece cildiniz son derece pürüzsüz ve canlı bir görünüme ulaşır. Ruh ve beden sağlığını iyileştirici etkisi de bulunmaktadır. Klasik saunalar genel olarak ısıtma kaynaklarına göre iki tip olarak değerlendirilir. Geleneksel ısıtma ve kızılötesi ısıtma kullanılabilir.

• Bio Sauna: 

60°C – 130°C sıcaklıkta, maksimum %50 nem oranıyla ışık efektleri, aromaterapi, renk terapisi, müzik meditasyonu gibi ilave terapilerle zenginleştirilmiştir. Hem klasik hem de stream (buhar) saunası olarak kullanılabilmektedir. Bio Sauna, kullanıcısına huzur verir, ferahlatır, rahatlatır.

• Rus Saunası:

110°C – 130°C sıcaklık ve %25 nem oranı ile çalışan sauna türüdür. Bu sertlikte atmosfere dayanabilecek kesitte ve çeşitte ahşap kullanılır. Sıcaklığın çok yüksek olması sebebiyle vücudumuzun toksinlerden arındırılmasında oldukça etkilidir.

• Kelo Sauna: 

500 yıllık kelo yani Fin çamı kütüklerinden inşa edilmiş dış mekân saunalarıdır. Fin geleneklerini yansıtan Kelo saunalarında odunlu ısıtıcılar kullanılır. Ölü Kelo ağaçlarından inşa edildikleri için çevre dostudurlar. Geleneksel sauna terapisi deneyimlemek isteyen kullanıcılar için eşsiz bir fırsattır. Saunanın inşaasında kullanılan kelo ağaçları çok yüksek sıcaklıklara dayanabilecek ve zamanla asla deforme olmayacak niteliktedir. Kelo ağaçları minimum seviyedeki ısı geçirgenlikleri sebebiyle yüksek derecede ısınmamakta ve kullanıcıların cildini tahriş etmemektedir. Saunada kullanılan ahşap türleri; Abachi (Ayous), Fin çamı, Fin Ladini ve Sedir ağacıdır.

Evinize Sauna Yaptırmak Neden İyi Bir Seçimdir?

Evinizde sauna olması birkaç nedenden dolayı iyi bir seçim olabilir:
Kolaylık: Saunayı istediğiniz zaman, evinizden ayrılmanıza veya spor salonu veya spa üyeliği için ödeme yapmanıza gerek kalmadan kullanabilirsiniz.

Sağlığa faydaları: Saunaların kas ağrısını azaltmak, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek ve stresi azaltmak da dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararına sahip olduğu gösterilmiştir.

Gevşeme: Saunalar, uzun bir günün ardından rahatlamak ve gevşemek için harika bir yoldur ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Çok yönlülük: Saunalar çok çeşitli boyut ve tarzlarda yapılabilir, böylece alanınıza ve estetik tercihlerinize uyan birini seçebilirsiniz.

Artan mülk değeri: Mülkünüzü satmaya karar verirseniz, evinizde sauna olması da değerli bir katkı olabilir.

Sauna Nasıl Yapılır?

Çevrimiçi aramalarda İzmir sauna imalatı konusunda çok sayıda firmaya rast geleceksiniz. Peki sauna yapım firması sizin için doğru firmadır. Bunun için sauna yapımı hakkında kısaca bilgi sahibi olmanız tercihinizi doğru yapmanız için gereklidir. Ne de olsa sauna yaptırmak hayatınızın rutin bir parçası değil. Ve sauna yaptırdıktan sonra olmamış, yenisini yapalım deme şansınız açıkçası çok yok.

Sauna Nelerden Oluşur?

Temel olarak bir sauna mekanı, ahşap duvarlardan, oturma bölümlerinden, sauna sobası ve sobanın üzerindeki taşlardan meydana gelir. Saunanın imalatına başlamadan önce tasarım aşamasında ;

Oturma ve yatma bankları doğru ölçülerde dizayn edilmelidir. Genişlikleri ve yükseklikleri saunayı kullanacak olan kişinin rahat edebileceği şekilde ve tekniğine uygun tasarlanmalıdır. Saunada yüksek derecede ısı olduğu için, saunanın yalıtımı ve havalandırması iyi olmalıdır. Özellikle günümüzde enerjinin bu kadar değerli ve maliyetli olduğunu düşünürsek konunun hassasiyeti ortaya çıkmaktadır. Sauna kapısı , daima dışarıya doğru açılmalı ve kilitsiz olmalıdır. Saunayı kullanan kişi içeride rahatsızlandığında kolayca dışarı çıkabilmelidir. Ayrıca kapı yüksek ısıya dayanacak şekilde özel üretilmiş temperli cam yada yine özel imalat yalıtımlı ahşap olmalıdır. Sauna mekanını ısıtmak için kullanılan soba , yeterli güçte seçilmelidir. Mekanın aydınlatması ise iyi olmalıdır.

Öncelikle Saunanın imalatı için Sauna taban şapı ve duvarların sıvasının yapılması gerekir. Sauna Tabanı ilerde temizlik ihtiyacı doğacağından dolayı seramik kaplanır. Ve temizlenmesi esnasında suyun gitmesi için gider bırakılır. Bırakılan gider koku olmaması için müstakil olmalıdır.

Sauna Nasıl Yapılır?
Sauna Nasıl Yapılır?

Sauna içinde kullanım sonrasında hava sirkülasyonun sağlanabilmesi için biri sauna sobasının arkasında diğeri sauna tavan kotuna yakın ve mümkün olduğunca birbirinden uzak 2 adet Ø70 mm boru ile havalandırma deliği bırakılır. Bu delikler temiz hava boşluğu içindir. Kirli hava boşluktan dışarı atılır. Saunanın içinde döşeme yakınlarında 40 °C, tavanın alt kısmında 90 °C veya daha yüksek bir ısı farkı hakimdir. Su buharı ve ter ile ağırlaşan hava aşağıya iner ve kirli hava boşluğundan dışarı atılır. Atılan havanın yerine kabine, zengin oksijen içerikli temiz hava girer. Temiz bir sauna elde edebilmek için havanın saatte beş kez değişebilmesi gerekir. Böylece nemin saunaya yapacağı hasarlar da önlenmiş olur.

Sauna ısıtıcısına kadar 4×6 ana enerji ve topraklama kablosu getirilir, ana pano üzerinde sauna için müstakil sigorta bırakılır. Sauna aydınlatma apliklerine kadar sauna dışındaki anahtardan ve sauna içinde ek olmayacak şekilde silikonlu aydınlatma kablosu getirilir.

Altyapı tesisatı bittikten sonra , saunanın ahşap karkası oluşturulur. Sauna karkası genellikle ladin yada çamdan oluşturulur. Bu elemanlar kilitli malzeme ile yapıştırıcı kullanılarak ve yardımcı elemanlarla desteklenerek birleştirilir. Saunanın izolasyon işlemine geçilir. Saunaların izolasyonunda genellikle alüminyum folyolu cam yünü kullanılır. İzolasyon malzemesinin 150 °C ısıya dayanıklı olması gerekir. Burada kalınlığı asgari 0,03 mm. Olan bir alüminyum folyo kullanılır. Isı yalıtımı normalde 40-50 mm. kalınlığında mineral elyaf yünden oluşur.

Saunanın izolasyon işleri bitikten sonra ,mekanın ahşap ile kaplanması işine girişilir. Ahşap elemanların birbirlerine kilitli ve yay veya bir oluklu sistemle bağlanması gerekir. Sauna ahşap lambrileri çakılarak sauna kabini oluşturulur. Sauna ranza ve sırt dayamalar yapılır.

Sauna Yapımında Hangi Ahşaplar Kullanılır?

Sauna yan duvarları ve tavanında lambri kullanılır. Müşteri istek ve ihtiyacına göre Fin Çamı, Aspen, Ayous, Sedir gibi ağaçlar Lambri olarak kullanılabilir.

Sauna ranzası, Sırt dayama yerleri ve taban ızgarası ahşabı olarak Lata kullanılır. Lata olarak kullanılan ahşabın özelliği yüksek sıcaklıkta vücudu yakmaması ve insan teri ile kimyasal reaksiyona girerek özelliği bozulmamasıdır. Lata olarak kullanılan ağaçlar genellikle Ayous, Aspen, Red Cedar, Hemlock, All-Heart RedWood gibi ağaçlardır.

Sauna yapımında kullanılan ağaçlar yüksek sıcaklığa dayanıklı, zamanla deforme olmayan, ısı geçirgenliği düşük malzemelerdir. Asla aşırı ısınmaz ve kesinlikle cildi tahriş etmezler.

Saunalarda dikkat edilecek en önemli konulardan biri sauna yapımı esnasında kullanılan ağacın cinsidir. Saunada sıcaklığın 100 °C’nin üzerine çıktığını düşünürsek kullanılacak ağacın önemi ortaya çıkmaktadır.

Sauna yapımında kullanılan ağaçlar kısaca şöyledir ;

Finlandiya Çamı : Saunanın kabin kısmında kullanılan ağaç türüdür. Budaksız ve pürüzsüzdür. Zımpara kullanılmaz. Önceden fırınlandığı için dışına reçine salmaz. Finlandiya’dan ithal edilmektedir.

Finlandiya Ladini : Bu ağaçta saunanın kabin kısmında kullanılır. Budaklı bir yapısı vardır, fakat budaklar entegre olduğu için dökülmez. Pürüzsüzdür. Ahşabın işlenmesi sırasında fırınlandığı için dışına reçine salmaz. Finlandiya’dan getirilmektedir.

Yerli Akdeniz Çamı : Genellikle kabin iskeletinde, karkas oluşturmak için kullanılmaktadır.

Abachi ( Ayos ) Ağacı : Bu ağaç Afrika’dan getirilmektedir. Saunanın ranzalarının ( oturma gruplarının) yapımında kullanılır. Bunun nedeni ısı tutmama özelliğine sahip olmasıdır.Böylece saunanın içindeki ısının vücuda direkt temasının önler. Yapısında budak ve reçine bulunmaz. Çok hafif ve yumuşak bir dokuya sahiptir.

Sedir Ağacı : Genellikle sauna kabinlerinde tercih edilir. Budaklı bir yapısı vardır. Yapısındaki reçineden dolayı sauna kabini içerisinde hoş bir koku bırakır.

Saunanın duvarlarında cam paneller de kullanılabilir.

Sauna Ekipmanları Nelerdir?
Sauna Ekipmanları Nelerdir?

Sauna Ekipmanları Nelerdir?

Sauna Sobaları :

Saunanın en önemli ekipmanı sauna sobasıdır. Bu sobalar elektrik enerjisi ile çalışır.Büyük hacimli saunalarda yüksek güçte, daha küçük saunalarda düşük güçte sauna sobaları tercih edilmelidir. Gereğinden düşük güçteki ısıtıcılar saunayı ısıtmada gecikmekte ve aşırı enerji tüketimine neden olmaktadır. Sauna sobalarının içerisinde rezistanslar vardır.

Altyapı tesisatı bittikten sonra Sauna hacmine uygun olarak sauna sobası seçilir. Sauna sobası üzerinden kumandalı veya dışardan mekanik ya da dijital panel yardımı ile kontrol edilebilecek şekilde olabilir. Sauna içi sıcaklık 80-90 oC olmalı maksimum sıcaklık 100 oC yi geçmemelidir. Sauna sobasının arkasına iyonlaştırılmış doğal havayı solumak ve görsel olarak ayrı bir hava katmak için özel Himalaya tuz tuğlasından duvar yapılabilir.

Sauna sobasının üzerinde sauna taşları bulunur. Bunlar özel volkanik taşlardır. Yüksek ısıya dayanıklı, üzerine su döküldüğü zaman çatlamayan volkanik taşlardır. Mineral yapıları gereği ısıyı uzun süre içlerinde muhafaza eder. Doğadan dikkatle seçilen taşlar birkaç kırıklı yüzeye sahiptirler. Bu yüzeyler, üzerine dökülen suyun homojen ve çabuk buharlaşmasını kolaylaştırır. Sauna sobalarında yuvarlak şekilli taşlar kullanılmaz.

Sauna Kapısı:

Tamamen temperlenmiş camdan yapılabileceği gibi, yada özel imalat izolasyonlu sauna ahşabından da imal edilebilir. Sauna kapısı kilitsiz olarak imal edilir. Sauna kapısı kullanım kolaylığı ve acil durumda insanın kendisini dışarı atabilmesi için dışarı açılacak şekilde olmalıdır. Ahşaptan imal edilmiş kapı kolu ve kromdan yapılmış menteşeleri mevcuttur. Sauna kapısının etrafında kapı fitili bulunmalıdır. Bu sayede yüksek ısının dışarı kaçması önlenmiş olur.

Saunada sıcaklıktan dolayı çıkabilecek acil durumlarda kullanılmak üzere Panik butonu yapılması zorunludur.

Sauna Aksesuarları :

Kum Saati : 15 dakikalık zamanı göstermektedir. Saunada her bir seans 15 dakikadır. Bu seansları ayarlayabilmek için sauna kum saati kullanılır.

Sauna Kovası ve Kepçesi : Saunada kova ve kepçeler, sauna ortamındaki nem oranının dengelenmesi için kullanılacak olan suyu barındırır. Saunada kullanılan kova ve kepçeler ; sauna ahşabından, krom- nikelden, bakırdan yada oksitlenmiş bakırdan imal edilmişlerdir. Saunada sıcak taşların üzerine ,sauna kovasından , kepçe ile su alınarak dökülür. Saunanın sıcak taşlarına su döküldüğü zaman nem oranıyla hissedilen sıcaklık da artar. Saunanın ideal nem oranı % 20 – 30 mertebesindedir. Saunanın nem oranını arttırmak için taşlara dökülen suyun buharlaşması gerekir.

Sauna Esansı : Sauna içinde esans kullanılması vücuttaki gözeneklerin açılmasını hızlandırır. Sauna sobasının üzerinde bulunan volkanik taşlara dökülerek sauna içinde hoş bir koku oluşması sağlar. Bakır ya da ahşap kova ve kepçe yardımı ile de sauna taşlarının üzerine esans dökerek sauna içi koku da giderilmiş olur. Kova içine doldurulan suya birkaç damla esans dökmek yeterlidir.Okaliptüs ,çam , karışık bitki ,huş ağacı ya da meyve aromalı ( portakal, elma vb ) olabilir.

Higrometre – Termometre : Higrometre sauna içi nem oranını gösteren bir aksesuardır. Sauna ortamının nem oranı % 20- 30 oranındadır. Termometre ise, sauna içi sıcaklık oranını göstermektedir. Saunanın iç sıcaklığı yaklaşık 60 – 90 °C arasındadır.

Sauna Apliği : Sauna içinin aydınlatmasını sağlayan bir aksesuardır. Işığı veren aksanı muhafaza eden ve güzel bir görüntü sağlayan ahşap bir aksesuardır. Sauna kabinin iç köşelerine yerleştirilir.İsteğe bağlı olarak özel fiberoptik renk değiştirilebilen aydınlatma sistemleriyle konsept saunalar yapılabilir.

Sauna Yastığı : Sauna seansını gerçekleştiren kişilerin yaslanabilmesi, uzanabilmesi ve rahat seans geçirebilmesi için tasarlanmış ahşap bir aksesuardır. İstenmesi halinde yüksek sıcaklıkta çalışmaya uygun özel hoparlörler ile müzik yayını yapılabilir.

Sauna Yapımı
Sauna Yapımı

Sauna Yapım Fiyatları

İzmir merkezli hizmet veren Pekcan Havuz, özel
sauna odalarının yapımı konusunda tüm Türkiye’ye sauna yapım ve sauna bakım
hizmeti vermektedir. Sauna yaptırmak isteyen biri olarak aşağıdaki maliyet
kılavuzumuzdan yararlanabilirsiniz. Ancak hayalinizdeki saunayı yapmak için en uygun sauna yapım fiyatlarını Pekcan
uzmanlarından ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.
 

Bir ev saunası kurulumu ortalama olarak 3.000 ila 10.000 Euro arasındadır. Bir sauna inşa etme maliyeti, saunanın boyutuna, saunanın türüne, kullanılan malzemeye ve inşaat işçiliğine bağlıdır. Sauna kurulumunun maliyeti yalnızca işçilik için 300 ila 2.500 Euro arasında olabilir. Standart 4 kişilik sauna boyutları 1 m x 2 m ve 1,8 m x 2,2 m’dir.

Ev sauna yapım maliyeti ortalama olarak 6.000 Euro olabilir.

Minimum ev sauna yapım maliyetleri ücret 2.000 Euro,

Maksimum ev sauna yapım maliyetleri maliyet 20.000 Euro arasında değişebilir.

Ortalama ev sauna yapım maliyetleri fiyat aralığı 3.000 ila 8.000 Euro arasında olabilir.

Kurulan iki ila dört kişilik bir ev saunası için ortalama maliyet verilerimiz, Pekcan Havuz müşterilerimiz için yaptığımız son 100 proje maliyetinin ortalama fiyatlarına dayanmaktadır.

Bir ev sauna kurulumu planlama, tasarım aşaması hariç ortalama 1 ila 3 gün sürer.

Türlere Göre Bir Ev Saunası Yapım Maliyetleri

Bir sauna inşa etmek, türüne, boyutuna ve kurulumun kişisel veya profesyonel olmasına bağlı olarak 2.500 ila 30.000 Euro arasındadır. Önceden hazırlanmış prefabrik bir sauna kiti, bağımsız bir sauna inşa etmek için gereken tüm malzemeleri içerir. Önceden kesilmiş bir sauna kiti, mevcut bir odayı ev saunasına dönüştürür. Aşağıda farklı sauna tiplerine göre yapım maliyetlerini yaklaşık aralıkları ile paylaştık;

Ev Tipi Sauna İnşa Etme Maliyeti Ortalama Maliyetleri;

Kapalı sauna odası yapım maliyeti, 2.500 – 10.000 Euro,

Açık hava saunası yapım maliyeti, 5.000 – 35.000 Euro

Tamamen özel sauna yapım maliyeti, 5.000 – 35.000 Euro

Kapalı Sauna Odası Yapım Fiyatları

Bir kapalı sauna odası, kurulumla birlikte ortalama 2.300 ila 11.500 $ arasındadır. Sauna odası fiyatları, ahşap ve ısı türüne ve saunanın özel kesim, prefabrik veya tamamen özel yapım olup olmadığına bağlıdır.

Sauna inşasında yapım maliyetlerine iç malzemeler dahildir. Maliyet kalemleri arasında dış duvar çerçevesi ve yalıtım maliyetleri dahildir.

Dış Ortam Saunası Yapım Fiyatları

Açık hava saunası inşa etmek, boyutuna, ahşap türüne, inşaat türüne ve ısıtıcıya bağlı olarak 5.000 ila 35.000 Euro arasında bir maliyete sahiptir. Açık sauna, sağlam, düz bir temel gerektirir. Hava koşullarından korunan bir alana kurulum saunanın ömrünü uzatır.

Özel Sauna Yapım Fiyatları

Özel bir sauna, boyutuna ve türüne bağlı olarak 5.000 ila 30.000 Euro veya daha fazlaya mal olur. Özel bir önceden kesilmiş sauna kiti, kurulum dahil 5.000 ila 10.000 Euro arasındadır. Tamamen özel olarak inşa edilmiş bir sauna, 8.000 ila 35.000 Euro veya daha fazlaya mal olur ve en fazla kişiselleştirmeyi sunar.

Odun Ateşi ile Isıtılan Kuru Sauna İnşa Etme Maliyeti

Kuru sauna inşa etmenin maliyeti, boyutuna ve türüne bağlı olarak 2.300 ila 34.000 $ arasındadır. Elektrik, gaz, kızılötesi ve odun yanan saunaların tümü kuru saunalardır. Kuru sauna ısıtıcısı, sauna deneyimi için suyla buhar oluşturan ısıtılmış kayaları içerir. Kızılötesi saunalar sadece kuru ısı kullanır.

Kızılötesi Sauna Maliyeti

Kızılötesi saunanın maliyeti 2.500 ila 10.000 Euro arasındadır ve uzak, yakın veya tam spektrumlu ısı ile birlikte gelir. Kızılötesi saunaların kullanımı kolaydır, çabuk ısınır, su tesisatı gerektirmez ve tipik olarak standart bir elektrik prizi kullanır. Kızılötesi ısı kurudur ve geleneksel sauna ısısından daha düşük bir sıcaklıkta ter üretir.

Kızılötesi Sauna Türleri:

Uzak kızılötesi – En uzun dalga boyu ve en derin ısı penetrasyonu. Uzak kızılötesi saunalar en potansiyel faydaları sağlar.

Yakın kızılötesi – En kısa dalga boyu; toplam maruz kalma elde etmek için genellikle oturum sırasında rotasyon gerektirir. Araştırmalar, yakın kızılötesi ısının uzun süreli sauna kullanımı için güvenli olmayabileceğini gösteriyor.

Tam spektrum – Yakın, orta ve uzak kızılötesi ısıyı içerir.

Sauna Yapım Maliyet Faktörleri

Aşağıdaki faktörler sauna kurulum maliyetlerini etkiler:

Sauna Odası Boyutu

Daha büyük saunalar daha fazla inşaat malzemesi ve işçilik gerektirir.

Isı Kaynağı

Gaz ve odun yakan ısıtıcılar, tipik olarak elektrikli ısıtıcılardan daha pahalıdır. Çoğu kızılötesi sauna, standart bir ev prizine takılan 220 volt kullanır.

Şekil

Dikdörtgen şeklindeki saunalar çabuk ısınır ve ısının sürekli akmasına izin verir. Bazı saunalarda saunalarda cam kapılar ve pencereler de beraber bulunabilir.

Kişiselleştirme

Özel yapım saunalar daha pahalıdır ancak pencereler, renk terapisi (terapötik ışıklar), müzik ve dokunmatik ekran kontrolleri gibi aksesuarlar içerir.

Ahşap Türü

Sauna yapımında kullanılan ahşap tipleri yapım maliyetlerini etkiler. Kırmızı sedir ağacı saunalar için idealdir ancak ladin, çam veya ayous (abachi) daha pahalıdır.

Sauna Yapım Fiyatları
Sauna Yapım Fiyatları

Boyutlarına Göre Sauna Yapım Fiyatları

Saunalar çeşitli boyut, şekil ve tarzlarda yapılabilir. Standart sauna boyutları, 2 kişilik sauna için 1,7 m x 2 m veya 4 kişilik sauna için 2,0 m x 2,0 m şeklindedir. Bir sauna, kişi başına 60 cm oturma alanı veya 200 cm uzanma alanı sağlamalıdır.

Evde Sauna Yapmak İçin Elektrik Maliyetleri

Çoğu geleneksel sauna özel bir elektrik tesisatı gerektirdiği için 220V devre sauna sistemi kurmak için 500 ila 3000 Euro arasında bir maliyet tutabilir. Çoğu kızılötesi sauna, standart bir 220V çıkış kullanır, ancak aşırı yüklenmeleri önlemek için özel bir devrede olmalıdır.

Sauna Koymak İçin Gerekenler Ve Yerler

Saunalar su geçirmez bir zemin, yalıtım, havalandırma ve minimum 1,5 metrekare ila 2,0 metrekare veya daha fazla alan gerektirir. Köşe konumlar, dış duvarlar ısı ve nemi serbest bıraktığından, ev içi ve bodrum saunaları için idealdir.

Kızılötesi ve elektrikli saunalar iç mekanlarda en iyisidir.

Drenajlı buhar saunaları, yakındaki sıhhi tesisat erişimine ihtiyaç duyar.

Sauna Isıtıcılarının Maliyeti

Bir sauna ısıtıcısı, türüne ve boyutuna bağlı olarak 500 ila 5.000 Euro arasındadır. Ortalama ev saunası elektrikli ısıtıcısı 4 ila 12 kW’dır. Her 1,5 metreküp sauna odası için ısıtıcı boyutu 1 kW olmalıdır. Ev içinde dış duvarları kullanan saunalar cam duvar ve pencereleri olan ve dış mekan saunaları daha büyük ısıtıcılara ihtiyaç duyabilir.

Sauna Isıtıcısı Seçmek İçin İpuçları:

Elektrikli ve Kızılötesi, kapalı saunalar için en güvenli olanıdır.

Kızılötesi yalnızca kuru ısı sağlar. Odun, elektrik ve gaz hem kuru hem de buharlı ısıtma seçenekleri sunar.

Elektrik ve gaz, odun yakan ısıtıcılardan daha az bakım gerektirir ve daha hızlı ısınır.

Odun yakan ısıtıcılar, duvar boşluğu için daha fazla alan gerektirir ve dış mekan saunaları için en iyisidir. Bu tip saunalar bacalı kullanıma gereksinim duyarlar.

Yalnızca UL onaylı sauna ısıtıcılarını ve en düşük EMF seviyelerine sahip kızılötesi ısıtıcıları seçilmelidir.

Bazı site ve bina kararları ve yönetmeliklerinin odun yakan ısıtıcılara izin vermeyecektir.

Karbon Kızılötesi ısıtıcılar tipik olarak paneller halinde gelir ve seramik kızılötesi ısıtıcılardan daha düşük bir sıcaklıkta çalışır.

Buhar Odası Yapım Maliyeti Nedir?

Bir buhar odasının ortalama maliyeti 5.000 ila 20.000 Euro arasındadır, bu da yaklaşık olarak ev saunasıyla aynı fiyattır. Buhar odaları ile saunalar arasındaki temel farklı ısı ve nem değerleri oluşturur.

Sauna sıcaklıkları, nem oranı ‘un altındayken 50° C ila 90°C arasında değişir. Buhar odaları 38°C ila 50° C’ye sıcaklıklara ulaşır, ancak nem oranı 0’e yakındır. Sauna buhar için ısıtıcı kayaların üzerine su dökmek geçici buhar oluşturur.

Sauna Yapımı İçin Nereye Başvurulur?

Ev sahipleri olarak kaliteli bir ev saunası ve hizmeti sağlamak için işi sauna yapımı olan profesyonel sauna yapım firması olan Pekcan Havuz gibi firmaları tercih etmelisiniz. Bir firmanın daha önce referans projeleri arasında sauna yapım işleri olmalıdır.

Bir Saunayı Çalıştırmanın Maliyeti Nedir?

Elektrikli bir kapalı saunanın 20 dakikalık seans başına çalışması yaklaşık 0,25 ila 0,50 Euro arasında olabilir. Bir ahşap sauna çalıştırmanın maliyeti sauna tipine, boyutuna, kullanım sıklığına ve elektrik fiyatlarına bağlıdır.

Aylık Sauna Elektrik Maliyetlerini Hesaplamak İçin:

Isıtıcının kilovat boyutunu × ayda kullanılan saat × kWh başına elektrik maliyeti çarpımıdır.

Bir Sauna Evin Değerini Artırır Mı?

Bir ev saunası, alıcının tercihlerine bağlı olarak evin değerini artırabilir. Bazı alıcılar saunayı hoş bir lüks olarak algılarken, diğerleri onu alanın yetersiz kullanımı olarak görür. Sık sauna seansları için ödeme yapan ev sahipleri, gerçek bir yatırım getirisi olarak görecektir. Ülkemizde evlerde sauna olması evin değerini mutlak arttıran bir unsur olarak görülmektedir.

Bir Tuz Odası İnşa Etmenin Maliyeti Nedir?

Sauna tipleri arasında yer alan tuz odaları da sauna yaptırmak isteyenler arasında çok daha rağbet gören bir seçenek olmaya başlamıştır. Bir tuz odası inşa etmek, boyuta ve özelleştirmeye bağlı olarak 4.000 ila 30.000 Euro arasında bir maliyete sahiptir. Bir saunaya halojeneratör eklemek 500 ila 5.000 Euro arasındadır. Sauna duvarlarına her biri 10 ila 20 Euro arasında tuz tuğlaları eklenebilir.

Sauna İnşa Etmek Ne Kadar Sürer?

Bir sauna inşa etmek, boyutuna ve türüne bağlı olarak 8 ila 24 saat yapım saati sürebilir. Önceden kesilmiş saunaların inşası yaklaşık 14 ila 20 saat sürer ve dış çerçeveli duvarlar ve yalıtım içinde ek inşaat saati gerektirir.

Sauna Bakım ve Onarım Fiyatları Nedir?

Sauna tamiri ortalama 150 ila 600 Euro arasındadır. Sauna ısıtıcısında ciddi bir arıza yaşanıyorsa yeni bir ısıtıcı satın almak genellikle tamir etmekten daha ucuzdur ve ısıtıcılar en sık bozulan parçadır. Sauna kayalarını düzenli olarak kontrol etmek ve yeniden yerleştirmek ısıtıcının ömrünü uzatır.

Sauna temizleyicileri 20 ila 60 Euro arasındadır.

Sauna kayaları 40 ila 80 Euro arasındadır ve on yıla kadar dayanır.

Yıpranmış bir görünümü önlemek için bir saunayı doğal yağ ile yağlamak 100 ila 300 Euro arasındadır.

Sauna yapım ve bakım maliyeti sadece işçilik masrafı olarak
düşünülürse saatlik olarak çalışma bazında hesaplama yapılır. Bu
kurulacak saunanın özelliğine ve kurulum için harcanacak zamana göre değişkenlik gösterir.

İzmir Sauna İmalatı

İzmir sauna imalatı konusunda Pekcan kadar deneyimli bir sauna yapım firması bulmanız gerçekten zordur. Sauna imalatı sırasında doğru malzeme ve ekipmanlar kullanılmadığında sauna odanız sizin için bir keyif değil bir ızdırap merkezi haline gelebilir. Malesef her sauna imalatı birbirine benzeyebilir. En azından ahşabın her türünün büyük bir görsel çekiciliği vardır. Ancak doğru kullanılmayan ahşap malzeme, sürekli arıza çıkaran bir kızılötesi ısıtıcı, daha kötüsü sürekli sızıntı yapan bir tesisat iyi sauna ile kötü saunayı anlamanıza yardımcı olacaktır. Asıl sorun bunun ne kadar sonra olacağı olacaktır. İzmir sauna imalatında diğer şehirlere göre çok sayıda sauna imalat firması olması yönünden şanslı görülebilir. Ama bu sizin için hangi sauna yapım firmasını tercih etmenizi güçleştiren de bir unsurdur. O zaman;

Sauna Yapım Firmasını Nasıl Seçmelisiniz?

Pekcan Havuz, İzmir merkezli hizmet veren uzman bir sauna yapım firmasıdır. Bir suana yapım firması için arayışa girdiyseniz veya bir müteahhit tutma düşünceniz varsa önce şu kriterlere dikkat etmeyi unutmayın:

  1. Karşılaştırmak için en az üç fiyat tahmini alın.
  2. Sauna kurulum deneyimine sahip lisanslı müteahhitler arayın.
  3. Sigortalı, garanti verebilen ve beş yıldan fazla süredir faaliyet gösteren sauna yapım şirketlerini seçin.
  4. Kalite düşebileceğinden en düşük ve çok düşük teklifi seçmekten kaçının.
  5. İşe başlamadan önce ayrıntılı bir tahmin, sözleşme ve garantiyi yazılı olarak alın.
  6. Proje başlamadan önce asla tam ödeme yapmayın. Tamamlanan iş için bunun yerine bir ödeme planı izleyin.

Sauna Yapım Firmasına Sorulacak Sorular

  • Lisanslı, sigortalı ve garanti verebiliyor musunuz?
  • Ne zamandır sauna yapım sektöründe hizmet veriyorsunuz?
  • Sauna kurma deneyiminiz nedir?
  • Sauna yapım referanslarınız nelerdir? Örnek gösterebileceğiniz projeler var mı?
  • Evim için hangi tip saunayı önerirsiniz ve neden?
  • Saunanın maliyeti kalem kalem nelerdir? Montaj ve kurulum fiyatınıza dahil mi?
  • Sauna kurulum ücretine neler dahil değildir?
  • Hangi ek maliyetleri beklemeliyim?
  • Sauna kurulumu ne kadar sürer?
  • Sauna hangi bakıma ihtiyaç duyacak?
  • Sauna ekipmanlarının ve tüm malzemelerin garantisi var mı, garanti varsa neleri kapsıyor?

Ev Sauna Yapım Boyutları Nelerdir?

Hangi boyutta sauna size uygun? Sauna sahibi olmaya karar verdiyseniz ve planlamanın lojistik aşamasına geçtiyseniz, aşağıdaki soruların cevaplarını merak edeceksiniz.

Standart sauna boyutu nedir?

En küçük sauna boyutu nedir?

En büyük sauna boyutu nedir?

En uygun sauna boyutu nedir?

Hangi büyüklükte sauna yaptırmalıyım?

(Kullanmak istediğim kişi için sauna boyutları kapasitesinde faktörleri)

Önce tam olarak ne tür sauna için isteğiniz olduğunu bilmeniz gerekir. İki farklı sauna türü vardır.

Geleneksel ve Kızılötesi Saunalar

Geleneksel ve kızılötesi saunalar arasındaki birçok farklılığı gösteren kapsamlı bir yan yana karşılaştırma yapılabilir. Ancak size en üst satırları sunmak daha uygun olacaktır.

Saunada buhardan çok daha yüksek sıcaklıklardan ve daha sosyal bir ortamdan hoşlanıyorsanız, geleneksel sauna sizin için en iyi sauna olabilir.

Geleneksel Saunalar;

Bu saunalar kapalı veya açık olabilir. Geleneksel saunalar hakkında bazı diğer hızlı bilgiler şunlardır:

Ortalama sıcaklık 85 °C – 90 °C arasındadır.

Geleneksel saunalar vücudu ısıtmak için havayı ısıtır.

Isı ve nem: Sıcak kayaların üzerine su serpilene kadar çok havası kurudur. Hem sıcaklık hem de nem ayarlanabilir (kayalara su eklenerek buhar ve nem oluşturulur); aromaterapi için suya uçucu yağlar da katabilirsiniz.

Kullanmadan önce kayaları önceden ısıtmak için 30-40 dakika gerekir.

Uygun havalandırma gerekli olacaktır.

Duş alanlar için kullanım zamanı ideal olarak 10-15 dakikadır.

Kızılötesi Saunalar;

Daha düşük sıcaklıkları, ancak vücuda nüfuz eden ısıyı tercih ediyorsanız, en iyi sauna seçiminiz kızılötesi sauna olabilir.

Bu saunalar sadece iç mekan kullanımı için tasarlanmıştır. Kızılötesi saunalar hakkında diğer bazı hızlı gerçekler:

Optimum sıcaklık 50 °C – 60 °C derece arasındadır.

Kızılötesi saunalar doğrudan vücudunuzu ısıtır. Kızılötesi enerji vücuda nüfuz eder ve çekirdek sıcaklığı yükselterek daha belirgin bir terlemeyi etkinleştirir. Belirli teknolojileri kullanan bazı modellerdeki EMR (elektromanyetik radyasyon) ve EF (elektrik alanı), evinizdeki ortamdan daha düşüktür. EMR ve EF seviyeleri, en zorlu radyasyon standartlarının bile çok altındadır.

Isı ve nem: Ortalama nem ile nispeten kurudur. Sıcaklık kontrol edilebilir; nem kontrol edilebilir değildir.

Ön ısıtma süresi gerekmez.

Kızılötesi saunada su kullanılmadığından havalandırma ile ilgili bir endişe yoktur. 65 °C derecede maksimuma çıkan tamamen kuru bir ısıdır.

10-15 dakika kullanım için en uygun zamandır, ancak banyo yapanlar genellikle 25-30 dakika kalırlar (düşük sıcaklıklar nedeniyle).

Genel Sauna Ölçüleri Nelerdir?

Müşterilerimiz özel sauna boyutu boyutlarını tercih etmeye meyillidir. Ancak bazı genel sauna boyutlarını da bilmenizde yarar vardır:

Tipik geleneksel sauna 1.8 m x 2.0 m, üst ve alt banklar ile dört kişilik bir aile için kolayca yeterli alan sunarlar. Geleneksel saunalar, yayıcılara yakın oturmayı gerektiren kızılötesi sauna boyutlarından daha büyük olma eğilimindedir. Genel bir kural olarak, geleneksel saunalar daha sosyal yerlerdir. Ve daha büyük grupları barındırır.

Herhangi bir saunanın izin verilen minimum tavan yüksekliği 1.95 metredir. Bununla birlikte, çoğu zaman, ortalama bir sauna tavan yüksekliği 2.1 m ve maksimum güvenli tavan yüksekliği 2.4 metredir. Ancak istediğiniz model için sayıları kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.

Saunada uzanmayı planlıyorsanız: Bir yönde en az 180 cm’e ihtiyacınız olacak, 2.1 metrenin üzerindeki tavan alanı ise genellikle boşa harcanır.

Tezgah konfigürasyonu: Amaç her zaman boşa harcanan zemin alanını en aza indirmek ve verimlilik için tezgah alanını en üst düzeye çıkarmaktır. Tipik olarak, hem alt sıra hem de üst sıra için yer olmalıdır. Bir üst sıra alanı, kaç kullanıcıyı ağırlamak istediğinize göre ana hesaplama olarak kullanılabilir ve her bir saunada kişi başına yaklaşık 60 cm oturma alanını hesaba katmak akıllıca olur.

Saunanızın etrafında boşluk: Saunaya girip çıkmak için bolca yer bıraktığınızdan ve bakım için saunanın arkasında erişime sahip olduğunuzdan emin olunmalıdır.

Kapalı saunalar: Daha küçük bir ısıtıcı, daha küçük devre kesiciler kullanın ve daha verimli ısıtma sağlanmalıdır.

Dış mekan, geleneksel saunalar: Konut tarzınızı tamamlayan çatı kaplama tipini (yani kontrplak veya metal çatı kaplama) seçebilirsiniz ve bunlar bir açık hava terasında veya açık yüzme spa’nızın yakınında mükemmeldir.

Özel boyutlu saunalar: Bir merdiven boşluğunun altına veya küçük bir eve kolayca sığabilecek özel kesim saunalar için seçenekler vardır.

İç mekan yerleştirme seçenekleri: Geniş bir bodrum katında kişisel bir spa oluşturabilir, Evinizdeki ekstra odayı sauna odasına dönüştürebilir veya hatta mevcut bir dolap alanını dahi saunaya dönüştürebilirsiniz.

Size Özel Sauna Boyutu Rehberiniz!

Belirli boyut ölçüleri olduğu için, aşağıda bazı gerçek boyutları listeledik. Kararınızı kesinleştirmeden önce bu seçenekleri sauna yapım firması ile konuştuğunuzdan emin olun:

Ahşap seçenekleri: Saunalar, Beyaz abachi bankları, ladin, sedir veya çam dahil olmak üzere yüksek kaliteli ahşap seçenekleriniz vardır. Bu seçeneklerle saunanız ilk günkü görünümünü daha kolay korur ve ahşap seçeneklerin bakımı daha kolaydır.

Kapı seçenekleri: İster evinizdeki vurgulara uygun bronz renkli bir kapı, daha fazla ışık yakalamak için tamamen cam bir kapı veya daha fazla mahremiyet yaratmak için ahşap kapı arıyorsanız, çeşitli boyutlarda çeşitli seçenekler vardır.

Geleneksel sauna aksesuarları: Saunanızı lekelerden korurken, deneyiminiz sırasında istediğiniz buhar ve nem seviyesini oluşturmanıza yardımcı olacak sauna kovaları, sauna kepçeleri ve sauna nevresimleri kullanılır.

Bazı Gerçek Sauna Boyutları

Standart boyut ve tasarımlarda hem geleneksel saunaların hem de kızılötesi saunaların boyutları:

Sauna yapım ölçülerinde kullanılan değerler öncelikle saunanın kapalı veya açık olmasına göre değişir. Sıklıkla kullanılan sauna yapım ölçülerinden bazıları şunlardır;

Kapalı Geleneksel Ev Saunaları

Ev tipi kapalı geleneksel saunalar, aşağıdaki boyut ve düzenlemelerden herhangi birine benzeyebilir:

Önceden planlanmış, bir saatten daha kısa sürede kolayca monte edilebilen bir kanca ve pim panel tasarımı kullanılan hazır geleneksel saunalar için en iyi kullanım model ve ölçüleri şu şekilde olabilir;

Sauna kapasitesi; 4 kişi

Genellikle 5 boyut ölçüde yapılırlar. (1.2 m×1.2m; 1.2 m×1.8 m; 1.5 m×1.5 m; 1.5m köşe, 1.5 m ×2.1 m köşe ve 1.8 m × 1.8 m köşe)

Bu tip saunalar yaklaşık 2 m yüksekliğindedir.

Bazı saunalar, davetkar ve lüks bir görünüm için çerçevesiz tamamı cam bir kapı, üst panel ve iki tam cam sabit yan panel kullanır.

Sauna kapasitesi; 4 kişi

Dış boyutlar: Derinlik 2.1 m, Genişlik 1.8 m, Yükseklik 2.1 m

Bazı saunalar, birbirleri ile kontrast oluşturan ahşap renklerin ve camın popülaritesini kullanmayı beraber kullanmayı hedefler. Dört yan pencere ve tamamı cam bir kapı ile renkli camın geniş kullanımı, dışarıdan bakıldığında sıcak bir parıltı ve içeriden panoramik bir manzara görüntü oluşturur.

Sauna kapasitesi; 4 kişi

Dış boyutlar: Derinlik 1.8 m, Genişlik 2 m, Yükseklik 2.1 m

Bazı saunaların yumuşak, dalga benzeri kavisli bir ön camı vardır. Tasarım, özellikleri ve konforda son trendlerden biridir.

Sauna kapasitesi; 4 kişi

Dış Boyutlar: Derinlik 1.8 m, Genişlik 1.8 m, Yükseklik 2.1 m

Geniş açılı ön duvarı olan saunalar, açık ve ferah bir his verir ve köşe kurulumlarına iyi uyum sağlar.

Sauna kapasitesi; 4 kişi

Dış Boyutlar: Derinlik 2.1 m, Genişlik 2.1 m, Yükseklik 2.1 m

Kavisli bir camdan oluşa ön kısıma sahip saunalar, panoramik bir görünümün istendiği duvar ortası konumlar için harikadır.

Sauna kapasitesi; 2 ila 10 Kişi

Dış boyutlar: Derinlik: 1.8 m, Genişlik 2.1 m, Yükseklik 2.1 m

Çağdaş camdan cama köşe, şaşırtıcı derecede açık bir his yaratır ve lüks sırtlıklara ve gömme LED aydınlatmaya sahip yapılabilir.

Sauna kapasitesi; 5 kişi

Dış boyutlar: Derinlik: 1.8 m, Genişlik 2.1 m, Yükseklik 2.1 m

Bazı odalar açık renkli, iyi havalandırılmış ve konforludur. Bazıları, yüksek sıcaklıklarda bile dokunma hissi rahat olan beyaz ahşabı kullanılır. Cam pencere ve kapıların yenilikçi kullanımı, sıra dışı açılar ve benzersiz tezgah konfigürasyonları dahil olmak üzere sauna yapımlarında özel seçenekler sınırsızdır.

Dış Ortam Geleneksel Saunalar

Açık havada geleneksel bir sauna, aşağıdaki boyut ve düzenlemelerden herhangi birine benzeyebilir:

Bazı modeller açık hava eğlencesi için de tasarlanır ve bir havuz evi olarak kolayca dönüştürülebilir.

Açık hava varil sauna tasarımı, banyo yapanlar için bolca alana sahiptir. Herhangi bir dikdörtgen saunadan çok daha küçük bir ısıtma alanı sağlar.

Kırmızı sedir fıçı saunaları, sonsuz seçeneklerle çeşitli farklı boyutlarda gelir.

Açık hava saunalarının boyutları genellikle 1.2 m, 1.5m, 1.8 m ve 2 m genişlikler arasında yapılırlar. Ancak alanın büyüklüğüne bağlı olarak farklı ebatlarda çok daha farklı yapılabilirler.

İzmir Sauna Yapım ve İmalat Firması, Pekcan

Pekcan, sıcak mekan projelerinde İzmir merkezli olarak tüm Türkiye’de bilinen ve en güvenilen mühendislik firmalarından biridir. Sauna imalatı için gereken ekipmanların tedariğinde kendi depolarında yararlanır. Uzun yıllardır bir arada çalışan deneyimli uzman persoleni, yüksek stoklu çalışabilme kabiliyeti sayesinde sauna yapım maliyetlerini en uygun fiyatlara çekebildiği gibi en kaliteli sauna odalarını da olabilecek en iyi fiyatlar ile gerçekleştirebilmektedir. Sadece yapım aşamasında değil yapım sonrası işletme, bakım destekleri ile de pek çok sauna yapım firmasından farklıdır. Yaptığı her havuz, sauna ve spa projesinin arkasında durduğu için Pekcan bugün başta İzmir ve Ege Bölgesinin en tanınmış havuz, sauna, spa ve Türk hamamı yapım ve mühendislik firmasıdır.