Havuz suyunun dezenfeksiyonu için klor kullanılmaktadır.Toz klor ve sıvı klor şeklinde kullanılabilir.
Toz klor % 56 aktif klor içeren yada % 90 aktif klor içeren şeklinde temin edilebilir. Stabilizatörlü, yavaş eriyen granül kimyasaldır. Aktif olduğu pH aralığı 6.8 – 7.4’tür.
% 56 lık aktif klor için; 1ppm klor seviyesi için 100 m3 havuz suyuna 200 gr., % 90 lık aktif klor için; 1ppm klor seviyesi için 100 m3 havuz suyuna 130 gr. kullanılır.
Havuz suyunda ayrıca sıvı klor da kullanılabilir. Ancak sıvı klor da havuz suyunun değerleri stabil olmadığından takip edilerek kullanılmalıdır. Hypocloride’in stabilitesi farklı yöntemler kullanılarak artırılmıştır. Klor dozaj pompası ile kullanıma uygundur. Kapalı havuzlar için en uygun klor tipidir. Stabilizatör içermemesi suda siyanürik asit problemi yaşanmasını engeller.
Yüzme havuzlarında ayrıca tablet klor da kullanabiliriz.% 90 aktif klor içeren, stabilizatörlü, yavaş eriyen 200 gr.tablet formunda bir kimyasaldır.Aktif olduğu pH aralığı 7.2 – 7.6 ‘dır.100 m3 havuz suyunda 1.5 ppm klor seviyesi için 1 adet tablet klor kullanılır.kış bakımında kullanılması çok uygundur.
Yüzme havuzlarının sağlıklı ve hijyenik olması için, dezenfeksiyon işleminin en kilit unsuru olan klorun kullanılması gerekir.
Peki yüzme havuzları neden klora ihtiyaç duyar?
Çoğumuz klorun havuzu temiz tuttuğunu biliyoruz, ama aynı zamanda olumsuz olduğunu da biliyoruz. Fazla klorun kötü bir kimyasal koku üretebileceği, cildi tahriş edebileceği ve kırmızı gözlere neden olabileceği yaygın bir bilgidir. Ama gerçek şu ki, klor genellikle yanlış anlaşılmış bir kimyasaldır. Yüzme havuzu sanitasyonundaki rolü kritiktir ve doğru kullanıldığında aslında tamamen güvenlidir.
Klor havuzu nasıl temiz tutar?
Yüzme havuzlarında suyun temiz ve güvenli olabilmesi için klor kullanılması gerekir. Çünkü klor, alg büyümesini önleyerek suyun temiz kalmasına yardımcı olur. Zararlı bakteri ve mikroorganizmalara saldırır ve bunları etkisiz hale getirerek havuz suyunu güvende tutar. Klorun harika olmasının nedeni basit bir kimyasal reaksiyon ile çalışmasıdır.
Klor havuza konduğunda, hipokloröz asit ve hipoklorit iyonu olmak üzere iki kritik moleküle ayrılır. Her iki kimyasal da mikroorganizmaların hücre duvarlarındaki lipitlerine saldırır ve parçalar. Böylece onları öldürür ve zararsız hale getirir. Hipokloröz asit bir organizmayı saniyeler içinde oksitleyebilir. Hipoklorit iyonu 30 dakika kadar sürebilir. Her iki kimyasal da havuz hijyeni için hayati öneme sahiptir.